Kuchnia i potrawy

Kuchnia gruzińska

 

Gruzińska kuchnia jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Kuchnia jest prawdopodobnie jedną z najważniejszych atrakcji turystycznych kraju. Oferuje szeroki wybór dań doprawianych przeróżnymi ziołami i przyprawami. Każda historyczna prowincja Gruzji ma swoje własne, odrębne tradycje kulinarne, tym samym można wyróżnić takie kuchnie, jak kuchnia megrelska, kachecka lub imeretyńska.

 

Najbardziej popularne gruzińskie potrawy

  • khachapuri [chaczapuri] — cienkie ciasto nadziewane lekko solonym serem.
  • Mtsvadi czyli szaszłyk [mcwadi], tradycyjnie z jagnięciny. Te mięsne szaszłyki składają się w całości z mięsa i tłuszczu lub naprzemiennie kawałków mięsa, tłuszczu i warzyw, takich jak papryka, cebula i pomidory. Mięso na mtsvadi jest zwykle marynowane przez noc w bardzo kwaśnej marynacie, np. occie, winie, suchym lub kwaśnym soku z owoców/warzyw z dodatkiem ziół i przypraw.
  • Khinkali [chinkali] — coś w rodzaju pierogów z baraniny z dużą dozą pieprzu
  • Pkhali [phali] — zrobione z drobno posiekanych liści buraków lub szpinaku wymieszanych z pastą orzechową, ziarnami granatu i różnymi przyprawami.
  • Kupati [kupati] (małe pieczone kiełbaski) —nadziewane drobno posiekaną wieprzowiną, wołowiną i baraniną z papryką i berberysem.

 

Mięsa

  • Abkhazura [abchazura] — pikantne pulpety;
  • Basturma [bas'turma] — grillowane marynowane mięso;
  • Chakapuli [chakapuli] — duszone kotlety jagnięce;
  • Gupta [gupta] — paszteciki wołowe i inne.

 

Drób

  • Chakhokhbili [czachochbili] — kurczak z ziołami;
  • Chkmeruli [czkmaruli] — smażony kurczak z czosnkiem;
  • Satsivi [satsivi] — indyk z sosem orzechowym;
  • Kuchmachi [kuczmaczi] — podroby z kurczaka z orzechami i inne.

 

Ryby

  • Oraguli Dzmarshi [oraguli dzmarszi] — łosoś w sosie octowym;
  • Shemtsvari Kalmakhi [szemtsvari kalmachi] — grillowany pstrąg z estragonem;
  • Tevzi Kindzmarshi [tevzi kindzmarszi] — ryba na zimno w sosie kolendrowym i inne.

 

Zupy

  • Bozbashi [bozbafi] — zupa z jagnięciny;
  • Chikhirtma [czikhirtma] — rosół z kolendrą;
  • Kharcho [charczo] — zupa z wołowiny z ziołami;
  • Khashi [chaszi] — flaczki i inne.

 

Sosy

  • Adzhika [adzika] — ostry paprykowy dodatek zaostrzający smak;
  • Khmeli Suneli [chmeli suneli] — gruzińska mieszanka przypraw;
  • Makvali [makvali] — sos jeżynowy;
  • Niortskali [niortskali] — sos czosnkowy;
  • Pamidvris Satsebela [pamidvris satsebela] — sos pomidorowy;
  • Tkemali [tkemali] — sos śliwkowy i inne.

 

Słodycze

  • Czurczchela — roladka orzechowa;
  • Gozinake [gozinaki] — kandyzowane orzechy włoskie;
  • Nazuki [nazuki] — chleb z przyprawami i inne.

 

Wody mineralne

  • Borjomi [bordżomi],
  • Nabeghlavi [nabeglavi],
  • Likani [likani].

 

Napoje alkoholowe

  • Wódka Chacha [tjatja],
  • Koniak Sarajishvili [saradżijvili] i inne.

 

Wino

Blasku wspaniałej gruzińskiej kuchni dodają słynne białe i czerwone wina wytrawne, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Wersja do druku

Dodaj komentarz